80m FoxOring op 15 oktober 2005 in Haltern-Holtwick (Duitsland)

 

Nazomeren in Duitsland, wat een fantastische dag op er op uit te gaan om vosjes te jagen. Het is alweer mijn derde vossenjacht in Haltern in vier maanden tijd (“tussendoor” ook nog in Nederland en België flink op pad geweest). Ik begin er flink lol in te krijgen en ga steeds harder lopen (al zal ik de echte “kanonnen” nooit kunnen evenaren, die in de helft van mijn tijd rond gaan!!). Onderweg nog naar wat animerende JOTA qso’s geluisterd, want het was tenslotte JOTA/JOTI weekend (, ik weet nu dat er ook nog Esta’s en Explorers bestaan bij de Scouting, zie ook http://www.scouting.nl/static/algemeen/kennismaken/wek.html).

 

Dit keer was het een FoxOring (met klein-vermogen vosjes met een bereik van ca. 100m (, als het goed is, want de luisterrapporten uit Friesland moeten nog binnenkomen, hi), waarbij 12 vossen in het gebied ten zuiden van de Uhlenhof (een restaurant waarvandaan gestart wordt) waren uitgezet. Het was hetzelfde gebied als de afgelopen 2m ARDF jacht die ik daar gedaan heb, al lagen toen de vossen wat verder uit elkaar.

Ik ging om twee uur van start en lag gelijk lekker op snelheid en had de eerste vos al binnen vijf minuten te pakken, daarna ging het soepel verder, maar moest steeds even mijn kuiten rust gunnen. Ik ben geen echte hardloper en moet altijd eerst even opwarmen (een diesel???). Bij vos 7 aangekomen begonnen de zaken vreemd te gaan. Ik hoorde maar niks en toen ik wel iets hoorde en bij die vos kwam was het vos 9. Ik ging over een steile rand terug naar het pad en zag daar toen een aantal jagers naar een boom toe rennen. Blijkbaar was iemand toevallig tegen vos 7 aangerend, want die deed het gewoon niet!! Snel mijn Sport-indent chip (uitleg: zie onderaan) erin gestopt en op naar vos 10. Ik had gelukkig bij deze toestand minder tijd verloren dan ik had gedacht.

Tot en met vos 6 ging alles snel, maar daarna probeerde ik vos 5 van de verkeerde kant te benaderen en liep mezelf volledig vast in de braamstruiken, en ik bedoel ook VAST. Als ik daar was gestruikeld, had ik waarschijnlijk alleen nog maar mijn telefoon kunnen pakken om hulp in te roepen, hi. En dan nog al die kleine afgebroken doorntjes in mijn trainingsbroek…..ik ben nu nog aan het plukken.

 

Na vos 5 kwam een moeilijk punt, waarbij het juiste (geplande) pad naar de laatste vos 2 alleen te bereiken was door een meter of twintig door te steken. Ik kende het terrein niet en nam een pad parallel en dat kostte me een minuut of tien en met een omweg via vos 1 (kom je bij die vos aan denkende, aha daar is ie, staat er een 1 op i.p.v. een 2,….koude douche!!) Snel mijn positie weer bepaald op de kaart en binnen een paar minuten bij vos 2 beland. Toen snel weer naar de Uhlenhof en finishte in 66 minuten en 18 seconden. Goed voor uiteindelijk een 24e plaats van de 60 deelnemers. Zie hieronder mijn tijden. Ik ben weer een tevreden HAMmetje.

 

Reihenfolge S-1-3-4-9-7-10-11-12-8-6-5-2-Z >4550m

 Pl  Name                   Laufzeiten, kumulativ (min:sec)                  

 

 24  Verburg, Edwin         S-- 4:26-- 8:30--11:22--17:54--20:25--24:49--28:27

                             --31:03--35:58--40:05--43:03--61:53--66:18

 

Later nog even met Joe Somers, PA0SOM, gesproken over de afgelopen Ballonvossenjacht, want ik zag dat hij een schema van mij op zijn site had staan waarop ik de hoogte en de stijg- en daalsnelheid van de ballon had uitgezet tegen de tijd. “O, was die van jou” was zijn reactie (hi) en hebben we nog even staan praten over Doppler peilers en andere dingen met antennes.

 

Wil je zien hoe het gebied eruit zag en de ranglijst en statistieken bekijken, dan kun je via de Duitse ARDF pagina de vossenjacht naar keuze aanklikken en dat zie je de volledig geautomatiseerde uitslagen lijsten, die meestal dezelfde dag nog worden gepubliceerd op internet.

 

Actuele Duitse agenda: http://www.qsl.net/df7xu/ardf-t.htm#aktuell

Uitslagen van de bewuste FoxOring: http://www.qsl.net/df7xu/c-2005-10.htm

 

Sport-ident chip: Een klein plastik “ijsstokje” dat met een elastieken band om je vinger wordt bevestigd en een geheugen chip bevat. Hierop komt het vosnummer en de tijd te staan zodra je die chip in een kastje bij de vos duwt. Even wachten op de pieptoon en het lichtsignaal en je kan weer verder rennen. Als je geen chip hebt, hangt er ook nog een tangetje bij met de gebruikelijke gaatjes-codering.

 

Als je in Duitsland aan bepaalde vossenjachten meedoet, krijg je punten voor je Fuchspeilmeister diploma. Ik heb er nu 5 en bij 20 punten krijg je een diploma en vanaf 100 punten ben je Peilmeister. Ik heb dus nog even te gaan. Die 2m ARDF jacht heeft me laatst 3 punten opgeleverd, want ik was de hoogste niet-peilmeister in de ranglijst (ik was toen 5e geworden) en dan krijg je 3 punten, hoorde ik later. Altijd meegenomen…

 

73,

Edwin, PE5EDW