De “PA0ALD Memorial KERSTVOSSENJACHT”  in Rijswijk op 17 december 2005

bij de afdelingen Haaglanden (VRZA) en Den Haag (VERON)

 

Een driemanschap (Leo PA0LEZ, Willem PD2RYP en ondergetekende) ging om 12:00 uur vanuit de Zaanstreek onderweg naar Rijswijk (Den Haag) om daar één van de laatste vossenjachten van dit jaar te gaan doen. Het weer was weer eens een onvoorspelbare factor en na wat overleg hebben we besloten de elementen te gaan trotseren (het had die ochtend al gehageld, gesneeuwd, geregend en flink gewaaid). Een vierde man was ook al onderweg, Björn PD4BWD, vanuit Schagen en die zouden we daar ontmoeten.

 

We waren er vroeg en waarschijnlijk de eersten, na wat “roepies” op de inpraat frequentie zei iemand dat de inschrijving pas om 14:00 uur was en dat we nog even moesten wachten. Ondertussen moest er nog een peilantenne worden gerepareerd. Dit gebeurde in de kou, hagel, regen en wind. Gelukkig had Willem zijn rijdende gereedschapskist mee (lees: auto) en kon hij op jacht gaan met een antenne die “voor/achter verhouding” had. Toch leuk, solderen in de kou (Leo hield de antenne-elementen op zijn plaats, Edwin hield de verbindingsstukjes vast en Willem stak de boel in de hens met zijn blaasvlam).

 

Uiteindelijk bleek de opkomst goed en kregen we zelfs nog een versnapering in de vorm van een assortiment kaas te eten. We ging om 14:15 van start en het zou een gecombineerde vossen-, spoetnik jacht worden met een vaste volgorde van vos 1 naar 2 naar 3 en daartussenin een onbekend aantal Spoetniks. De vossen gaven constant signaal en produceerden herkenbare melodieën die beschreven waren op het opdracht formulier. Het weer hield zich wonderwel gedurende de gehele jacht rustig en was het droog. Het waaide wel flink en de elementen van de rolmaatantennes ging vaak alle kanten op (, waardoor deze antennes vaker rechts/links verhouding hadden dan voor/achter, hi)

 

Edwin en Willem gingen goed van start en liepen direct naar een tweetal Spoetniks, de signalen waren soms best moeilijk te peilen, maar uiteindelijk vonden we ze en ging op naar vos 1. Hoe Leo van start ging weet ik niet, maar we kwamen hem en Björn later tegen ergens vlak voor vos 2. Het werkterrein bleek niet het Wilhelminabos te zijn maar Rijswijk zelf (een beetje aan de rand). Willems (geleende) peildoos liet alleen signalen hoger dan 145 MHz horen en leek een beetje doof te zijn (batterij op??). Op een gegeven moment zaten we midden tussen de volkstuinen annex buitenverblijven van de Hagenezen (hi). Na vos 2 kwamen we op het spoor van een eigenaardig signaal dat leidde naar….., ja naar wat eigenlijk…??? Björn ontdekte een groene brievenbus en daar bleek een Spoetnik in te zijn gefrommeld. Edwin dacht nog even een “audio vos” te horen, maar dat bleek een gewoon QSO te zijn tussen twee lokale HAMs, hi. Bij elke Spoetnik moesten we met een tang ons formulier knippen en het tekeningetje op de Spoetnik overtekenen. Op dat punt aangekomen hadden Willem en Edwin al een stuk of 4 Spoetniks te pakken en 2 vossen. Daarna op weg naar vos 3 die een verschrikkelijke bak met herrie produceerde. Deze bleek in het lokale Scouting gebouw te zitten (beter gezegd op het dak). Hier was de finish en kregen we erwtensoep en roggebrood met spek. Dit was tevens het onderkomen van de VRZA Haaglanden.

 

Het duurde nog best lang voordat de commissie van wijze mannen en vrouwen een ranglijst hadden geproduceerd. De XYL van Silent key Loek PA0ALD las de uitslag voor, waarin zij memoreerde aan haar recent overleden OM, een aangrijpend en emotioneel moment.

De uitslag was als volgt (waar bij ik gemakshalve alleen de eerste vier plaatsen noem, hi).

Gedeelde eerste/tweede plaats: Edwin PE5EDW en Willem PD2RYP

Derde en vierde plaats: Leo PA0LEZ en Björn PD4BWD

 

Zoals je merkt hebben we de eer van de VERON afdeling Zaanstreek weer hoog gehouden en kunnen we terugzien op een geslaagde Kerstvossenjacht 2005. Helaas moesten we in het donker nog teruglopen (ca. 3 km) naar het bos waar de auto’s stonden en gelukkig konden we de weg snel terugvinden, al had een rugzak we praktisch geweest om al die prijzen (bieren, wijnen en  Sherry mee terug te nemen). De terugweg naar de Zaanstreek was probleemloos. Moe, trots en voldaan is ieder weer zijn eigen weg gegaan.

Er staan waarschijnlijk een aantal foto’s op de URL  http://www.muurkrant.nl/verongv/index.html van de afdeling Haaglanden.

 

Edwin PE5EDW (VERON afdeling Zaanstreek)