De (vossen)Jacht op de Noordelijke 80m Trofee in Schoonloo (Drenthe)

 

Op 25 september 2005 ging om 14:00 uur het jaarlijks terugkerende vossenjacht evenement “De Noordelijk 80m Trofee” van start, uitstekend georganiseerd door de VERON afdeling Drenthe-ZO. Voor de recreatieve jagers was er lokaal een spoetnik-jacht uitgezet (volgens mij waren er twee recreanten…) en de wedstrijdlopers (een kleine twintig in getal) kregen in het bosgebied ten oosten van de rijksweg N376 , die dwars door Schoonloo gaat, vijf ARDF 80m vossen om op te jagen. Ikzelf zat in de laatste (vierde) startgroep, omdat ik mezelf als één van de laatsten had aangemeld. Toch een beetje te laat weggegaan en het is toch wel drie uur rijden (dan maar niet zo zuinig rijden op de heenweg). Het gebied was voor mij nieuw en het zou een leuke jacht worden met uitstekend weer in een mooie bosrijke omgeving.

 

Na een beetje voorpeilen (dat mocht blijkbaar) had ik voor mezelf een route bepaald die me eerste in noordelijke richting deed lopen. Onderweg kwam ik Dick Fijlstra tegen (die had de eerste vos al gevonden) die mij te kennen gaf dat ik de goede keus had gemaakt om deze vos als eerste op te pikken. Nadat ik deze had gevonden, vlak langs de rijksweg in de struiken, ging ik gauw weer dezelfde weg terug want er was geen andere weg naar het gebied waar de andere vossen zouden zitten.

 

Na een paar keer te zijn gestopt om een kruispeiling te maken had ik mijn keus gemaakt om in de volgorde 3, 5, 2, 4 de laatste vossen op te sporen. Ergens bij vos 3 in de buurt kwam ik Jan Hoek tegen met zijn hond, die het prima naar de zin bleken te hebben.

 

Eén keer ben ik vlak achter Björn, PD4BWD, geslopen toen ik op weg was naar vos 4. Hij had er niets van gemerkt, zei hij later toen we de zaak nog eens naliepen onder het genot van een versnapering. Ik zag hem wel in zijn camouflage outfit en ik had nog wel een knaloranje shirt aan!!

 

Opmerkelijk was dat het blijkbaar de gewoonte is in Drenthe om op korte afstand van een vos een auto te posteren om de vos te “bewaken”. Ik wist dit eerste niet, maar bij vos 4 werd dit pas duidelijk en het werd later bij het na-tafelen ook nog bevestigd. Je ziet zo’n auto veel beter dan een ARDF prisma, hi. Het is wel gelijk zo dan de vossen dan niet te diep het bos in gebracht worden, vanwege de bereikbaarheid met de auto’s!!!

 

Ik had me voorgenomen om een stevig de pas erin te zetten en had voor de gelegenheid maar eens een trainingspak aangetrokken en mijn snelle trail loopschoenen aangedaan. Mijn conditie liet me niet eens zo vaak in de steek en ik had mijn kruispeilingen goed voor elkaar. Al met al had ik met een eindtijd van iets meer dan een uur (met alle 5 vossen gevonden) genoeg voor een derde plaats in de eindklassering, vlak achter Dick die op de tweede plaats stond en zo’n 15 minuten (!!) sneller was.

 

Op de heenreis had ik via de repeater al gemeld dat ik zou gaan proberen de “eer” van de Zaanstreek hoog te houden, en volgens mij is dat wel aardig gelukt. De uiteindelijke ranglijst zal wel in de volgende Electron komen te staan. De terugreis heb ik max. zo’n 90km/u gereden in het zog van een vrachtauto, lekker rustig maar eindeloos. Toen ik aankwam in het QTH begon net mijn brandstof lampje te knipperen. Toch nog net gered op één tank.

 

Volgende vossenjachten staan alweer ingepland. 15 oktober een 80m FoxOring in Haltern (Dld.) en dan de 23e oktober naar het Staphorsterbos voor Dick’s 2m ARDF jacht. Helaas valt die laatste net samen met de Willy Wortel jacht van de afdeling VERON Drenthe-ZO. Jammer, want een vossenjacht met hindernissen en boobytraps(hi) leek me ook wel geinig. (En misschien wat meer jagers uit de Zaanstreek???)

 

Edwin, PE5EDW