80m ARDF jacht in Deurze op 15 januari 2006

Een prachtige dag beloofde het te worden, we waren (weer eens ) wat aan de late kant weggegaan vanuit het Noord-Hollandse, maar hebben ruimschoots de inschrijving gehaald voor onze eerste vossenjacht dit jaar in Deurze. Waar ligt Deurze..? Nu, dat ligt tussen Rolde en Assen in. Een schitterend natuurgebied omgeeft dit kleine dorp en Leo PA0LEZ, Willem PD2RYP en Edwin PE5EDW gingen rond 13:00 uur van start gewapend met de 80m peildozen. De opkomst vanuit de Zaanstreek (en Noord-Holland) was weer goed, Leo PD2JLK, Jan PA0JNH en Björn PD4BWD waren er ook. Er stond geen wind en het was zonnig met zo'n 2 graden Celsius. De vossen bleken verspreid te liggen in alle richtingen rondom de start in café De Aanleg. De meeste (vossen 1, 2 en 4) lagen in het noordoosten, vos 3 in het noordwesten en vos 5 in het zuidzuidwesten. De cluster van drie was volgens mij favoriet als startrichting. Beetje koude vingers in het begin, maar na wat beweging werd alles lekker warm. De paden waren goed begaanbaar, ze waren bevroren en de velden, speciaal voor Willem, beRIJPt (hi). Willem had zijn hartslagmeter om (kon deze wel tegen hoogfrequent…EMC?), hij is in training en deze jacht kan dus nu worden omgedoopt in de "1200 kCal jacht".

Het blijft altijd een irritant moment dat als je denkt de vos te gaan vinden dat hij net uitgaat. Leo PA0LEZ en Ferry PA3FDC stonden bij elkaar ergens bij vos 1 op zo'n moment, waarbij Ferry iets zei over het wachten tot het ding weer in de lucht komt en Leo zei: "hoeft niet, want ik zie hem daar al." Willem kwam na vos 4 in aanvaring met een kudde bloeddorstige schapen en had enige moeite met het wegkomen uit de prikkeldraad omheining. De braamstruiken waren hem minder fortuinlijk gezind en dat haalde flink de vaart eruit. Gelukkig is hij zonder ernstige kleerscheuren ontkomen.

De locaties van de vossen waren dusdanig dat je veel mooie delen van het bos passeerde. Op weg naar vos 3 was het een keus om door te steken en via een houten vlonder (of zoiets) de vos te naderen of via de hoofdweg langs café De Aanleg. Edwin PE5EDW koos de hoofdweg route (zou het iets met dat café te maken hebben..??) en die keuze kostte toch wel enige kostbare minuten. Vos 3 was snel gevonden en toen op naar vos 5…….Ja, die vos 5, daar was wat mee aan de hand. Zat ie aan de ene kant of aan de andere kant van de rivier. Een moeilijke keuze met maar één brug. Op de fietsbrug staan was de beste optie om de eventuele reflecties van de rivier te vermijden en de peiling kwam toen ten gunste uit van de oost oever. Er stond in de verte een klein bosje en dat leek een prima plek voor een klein vosje. Daar in de buurt aangekomen stonden Johan PA3HBO en Jos PA7KY aan de overkant (een beetje vertwijfeld rondkijkend). Na het uitwisselen van enige beleefdheden in de strekking van, "is er nog een "bruggetje in de buurt?"en zo, zei Jos dat ze de vos al zagen en hing de vos dus gelukkig aan de oost oever keurig in het zicht van hen aan de verkeerde kant. Ook Wim PA3AKK had, volgens eigen zeggen, ook alle wegen al bewandeld alvorens tang nr. 5 te kunnen hanteren. Johan had eens tijdens de fietsvossenjacht in Emmen ook zijn eigen (krachtige) vos verstopt in een bosje aan de overkant van de vaart en die keer stond Edwin aan de verkeerde kant met zijn fiets en kreeg dat toen breed uitgemeten door Johan. Je kunt jezelf wel indenken welke informatie er door "Edwin aan de oost oever" naar "Johan aan de west oever" werd uitgewisseld nu Johan in zijn eigen valkuil was gestapt..hi. Veel jagers hebben vos 5 laten zitten (ongeveer de helft van de ongeveer 25 deelnemers).

Het was een fijne jacht geweest en iedereen was erg enthousiast. Volgens onze inschatting heeft een ieder wel een paar keer aan passanten moeten uitleggen wat er gaande was met al die mensen in het bos die "bomen aan het doormeten waren met kleine gekke kastjes".

Toen De Aanleg weer lekker begon vol te stromen ontstond er aan onze tafel een soort technisch bureau. Björn's peildoos vertoonde kuren en deed vos 5 schijnbaar op een geheel andere plek belanden (alleen nooit gevonden), we zagen hem vanuit De Aanleg rondstruinen. Deze zou ter plekke even worden geopereerd (de peildoos, dus). Helaas moet deze doos geheel in groot onderhoud en we konden de oscilloscoop trouwens ook niet vinden in Leo's operatietas. Verder had Edwin een protoype mee van een ingekorte 3 elements 2m peilantenne (de zogenaamde "PE5EDW", info hierover volgt als het concept beter getest en getuned is) en die antenne werd ter plekke even met succes getest, want Leo had "toevallig"een spraakgemoduleerde 2m spoetnik bij zich (u weet wel die van die kleine witte caravan tijdens de familiejacht op het VPK 2005). Ook was er een prototype van de ATX80 zender en hebben we met Dick PA0DFN van gedachten gewisseld over de komende wereldkampioenschappen ARDF in Bulgarije in september. Het was een gezellige boel en Ferry de Vroom was als eerste geëindigd met 5 vossen in 72 minuten. Edwin had 5 in 77, Leo en Willem hadden er 4 in 92 minuten. Zie ook de ranglijst op internet via http://ardf.techie.nl/. Met dank aan de organisatie, Jaap PE1CHN en Hans PA3GJW, voor een uitstekend uitgezette jacht in Deurze.

Edwin PE5EDW, Willem PD2RYP en Leo PA0LEZ (VERON Zaanstreek)

(gepubliceerd in de Electron van maart 2006)