80m FoxOring op 19 augustus 2006 in Maasmechelen (België)

De dag begon goed met stralend weer, maar al verder naar het doelgebied in België werden de wolken dreigender. De FoxOring in Maasmechelen, uitgezet door PA0SOM Joe Somers en zijn team, zou in het begin toch wat onweer meemaken. Gelukkig hebben we het droog gehouden en is het front ons rakeling gepasseerd.

De loopkaart die we kregen bij de tent van onze duitse vrienden Charlie, Ewald en Pauli liet een parcours zien dat er niet om loog. Achteraf gemeten (langs mijn eigen route) kwam ik op 13km in glooiend terrein. De kaart was gemaakt door Joe zelf in Ocad en was van goede kwaliteit. Op een paar kleine onnauwkeurigheden na was deze spatzuiver. Mijn complimenten. Hij kwam net terug van het uitzetten van de vossen toen ik aankwam. Je kon aan de groene vegen op zijn witte shirt goed zien dat hij diep in het bos was geweest. Het is altijd goed om hem te zien, met zijn niet aflatende enthousiasme.


Klaar voor de start...de laatste voorbereidingen... (foto: Joe Somers PA0SOM)

We gingen om de paar minuten van start met, na wat later bleek, een deelnemersveld van 51 jagers!!! Vier recreactieve lopers, waar er twee van niet onderdeden voor de wedstrijd lopers, prima prestatie Peter en Wilma. Peter moet volgens mij (met Wilma als bijrijder) als een tank door het terrein zijn gegaan om zijn 7 vossen binnen de tijd (met iets meer als één minuut speling!!) te vinden. Ik heb hun pad en sporen gezien en dat moet af en toe best zweten zijn geweest.

Er waren 16 vossen uitgezet, deze waren van het type dat je echt niet hoorde, tenzij je jezelf naar het rondje op de kaart navigeerde en daar heel goed luisterde. De mooie piepjes waren meestal prima te horen, zij het zacht, in het doelgebied. Ik heb steeds met de 80m peildoos (van ferrietstaaf type) gepeild met de sense antenne aan op het maximum. Dan is mijn ontvanger gevoeliger voor de toch wat vage signalen die van die kleine vosjes afkomen.

Het terrein kenmerkte zich door glooiingen en diepe zandafgravingen aan de west kant van het gebied en vlakke bossen aan de oost kant. Ik liep de vossen keurig op volgorde af (zo had ik dat bepaald, kan natuurlijk ook anders) en liep zodoende een wat grotere afstand dan als je hier en daar een (riskante) doorsteek zou maken. Van vos 3 naar 4 moest je de zandafgraving oversteken, maar toen ik dat had gedaan kon ik vos 4 niet vinden, want ik was een meter of 20 mis-genavigeerd. Dit kostte mij ongeveer tien kostbare minuten. Waar ik Björn en Tommie bij vos 2 had afgeschut kwam ik ze tot mijn grote verbazing bij vos 6 weer tegen, en ze hadden toen ook al 1 t/m 6. Ik baalde daar wel van, maar gelukkig had ik het aan mezelf te danken.

Vanaf dat punt ging ik als een speer en vond ik alle vossen steeds in één keer. Het pad liep steeds verder naar beneden tot aan het vlakke terrein aan de oost kant. Makkelijk begaanbaar, maar toch blijven de laatste loodjes het zwaarst. Richting vos 16 kwam ik de voornoemde "tank met bijrijder" tegen, die net door een moeras waren gegaan. En later werd ik nog bijna verslonden door een hele meute woeste honden, een boxer een een klein zwart hondje die speels, doch wild achter me aan renden voordat ze werden teruggeroepen door hun baas.

Met de klok op 124 minuten en 45 seconden en 16 vossen gevonden kwam ik moe maar zeer voldaan bij Charlie en zijn electronische uitleesapparatuur aan. "Willkommen Edwin..du hast 16 fuchse und ein laufzeit von 124 minuten und 45 secunden..und am jetzt platz 3...", althans dat is wat ik verstond uit de luidspreker. Zo klinkt het ook altijd als ik in Haltern ben. Geweldig mooie apparatuur met de Sport-Ident card en zo.

Na wat napraten en vergelijken van looproute en prestaties ben ik lekker even gaan zwemmen. Ik zag Jan Hoek PA0JNH al in het water dobberen. Het was wel fris, maar opwekkend. Later na de uitreiking van de certificaten nog met Björn, Tommie en Wim op het terras van het Salamanderke wat gegeten en gedronken en toen weer op weg naar huis. Na een voorspoedige thuisreis met onweer, bliksem en zware wolkbreuken, veilig in Assendelft teruggekeerd en daar met een pilske in den hand op de sofa neergestreken terugdenkend aan een perfecte dag.

Klik op de link voor een GoogleEarth kaart van het terrein, met voor het overgrote deel een goed detail. Alle vossen en mijn route van 1 naar 16 zijn ingetekend.

Edwin Verburg PE5EDW
(VERON Zaanstreek)