De Jacht om de Noordelijke 80-meter Trofee (Schoonloo, Drenthe)

Op 24 september 2006 werd de jacht weer geopend op de Noordelijke 80-meter Trofee in Drenthe, het zou de 25ste (jubileum!!) keer worden. De VERON afdeling Zuid-Oost Drenthe met Albert PA0ABE, Johan PA3HBO en helpers hebben op één van de mooie nazomer dagen deze ARDF jacht uitgezet in het bosgebied ten zuidwesten van Schoonloo. Het kostte wat moeite om er te komen vanwege de afgezette N374, maar gelukkig was Janneke PA3BFA QRV op 2m en heeft Hans PA0HRX en ondergetekende via Schoonoord naar Schoonloo geloodst, waarvoor dank.

De inschrijving was zoals gewoonlijk op het terras van Café Restaurant Hegeman en het was er al aardig druk. Voorpeilen werd gedaan door de meesten vanaf een comfortabele stoel op hetzelfde terras en door sommigen vanaf de parkeerplaats. Er bleek door Johan een 80m FoxOring zender te zijn geplaatst en een enkele jager kwam er naar toe met "Hoor ik hier een vos???". Johan heeft hem toen gedeactiveerd, want de ARDF stond op het punt te beginnen.

Volgens de overlevering heeft de Noordelijk 80m Trofee jacht altijd iets dat het onderscheid van andere jachten, zo ook op deze dag. Vos 1 was hoorbaar, daarna een minuut niets, toen vos 3 en.... 30 seconden later vos 2(??) en die overlapte vos 4 dus ook met 30 seconden. Beetje uit sync dus, maar voor een enkeling hindelijk, voor een aantal lastig en voor velen een uitdaging. De MO was een eigenaardige FSK blurp (hi), als je het wist herkenbaar en als je het niet wist onvindbaar. Er werd gestart in twee categoriën, t.w. wedstrijdlopers en recreanten, gezamenlijk zo'n 12 in getal. De wedstrijdlopers gingen voor de gebruikelijke vijf vossen en de recreanten voor drie , waarbij er één vos (vos 5) door bakenpeiling in kaart moest worden gebracht (en dus niet door er naar toe te gaan. Wie de schoen past...hi).

Ik startte met Björn en Tommie om 14:00 uur en ging mijn geplande route, 3-4-5-2-1, lopen. Ik had van te voren de vossen ingeschat en opgetekend op mijn loopkaart (een truc die ik tijdens de afgelopen WK ARDF in Bulgarije had geleerd van Dieter DF7XU). De bleek redelijk goed te kloppen, maar toch bij vos 2 en 1 liep ik op schrikdraad omheiningen stuk en dat kostte best wel wat tijd. Vooral bij vos 1 met al die paardenveldjes was dit lastig.

Er stonden, zoals gebruikelijk, auto's (en bij vos 5 één fiets) van de organisatie nabij de vossen. Dit keer zo opgesteld dat je in de verleiding kwam er naar toe te lopen en daar te gaan zoeken. Bij vos 1 ging dit niet op, want de vos werd bewaakt vanaf de overzijde van zijn verstopplaats. Weer 10 minuten verspeeld...

Na vos 1 gevonden te hebben in stevige looppas weer naar Schoonloo, onderweg nog een bakenpeiler te gekomen, druk aan het intekenen, en ik eindigde met 81 minuten op de teller, een voorlopige 1ste plaats. Mijn enige concurent op dat moment was nog Dolf Kuiken die ik bij vos 2 was tegengekomen en een kwartier later was gestart. Om 15:37 wist ik dat Dolf mij niet van de Trofee af zou kunnen houden.


De Noordelijke 80m trofee

De trofee, na 25 jaar gehavend en gespalkt, gaat na deze 25ste Jacht om de Noordelijke 80-meter Trofee verhuizen naar het westen van het land en komt bij mij in de prijzenkast te staan in Assendelft. In 1983 was deze voor het laatst in Noord-Holland (bij Jan PA0JNH). Bij de recreanten was het Jaap de Jong PE1CHN die met de wisselbeker huiswaarts keerde.

We hebben ons weer uitstekend vermaakt en nu weer uitkijken naar de 26ste jacht in 2007. Complimenten voor de organisatoren en tot volgend jaar.

Edwin Verburg PE5EDW (VERON Zaanstreek R46)